Nederlands   Deutsch   English  

 
  Jan Hovener (1936-2021), de Rotterdamse kunstschilder


De Rotterdamse kunstschilder Jan Hovener is in de schaduw van het Feyenoord stadion geboren op 14 augustus 1936. Na zijn studie aan de Rotterdamse Academie, won hij al op jonge leeftijd de Talensprijs (1959). Sinds die tijd is hij door zijn grote talent niet onopgemerkt gebleven. Een zelfportret waarin hij zijn passie voor de schilderkunst duidelijk naar voren wist te brengen, bracht Willem Sandberg, directeur van het Stedelijk Museum in Amsterdam, tot grote verbazing. Hij schreef over het zelfportret van Hovener, als iemand die wat kon en een ongelooflijke visie had. Zeker voor iemand in de leeftijd van twintig jaar.


Jan Hovener is iemand met een onrustige natuur, zo heeft hij tijdelijk op vrijwillige basis een zwervend bestaan geleid. Hierin diende zijn camper als huis. Zo trok hij naar veel verschillende landen. Hierdoor heeft hij weinig in Nederland kunnen exposeren en hebben zijn opmerkelijke werken veel meer bekendheid gemaakt in het buitenland. Zo is er o.a. werk van Hovener in het Paardenracemuseum in York (Engeland) te bewonderen.


Aanvankelijk is Hovener begonnen als plateelschilder met Delfts blauw bij De Porceleyne Fles. Hovener heeft nu al meer dan een halve eeuw ervaring en mede door de vele vraag naar zijn werk en zijn enorme gedrevenheid is hij uitgegroeid tot een veelzijdig impressionist.
Ook als leraar heeft Hovener zich verdienstelijk gemaakt. Een goed voorbeeld hiervan is zijn halfbroer Peter van Berkel, die zich heeft toegelegd in het schilderen van buitengewoon mooie Franse landschappen.

Hovener is uiteindelijk teruggekeerd in zijn geboortestad Rotterdam en is tot zijn dood woonachtig geweest op het Noordereiland.Momenteel zijn er op verschillen de plekken werken van Hovener te bezichtigen. Namelijk,

- Paardenracemuseum in York (Engeland)

- Arboretum Trompenburg in Rotterdam

- Markiezenhof in Bergen op Zoom


Zijn naam wordt ook genoemd in o.a. de volgende boeken en publicaties:
- De geletterde mens

- Kermis in de poezie, samenstelling Bert Bevers
- Lyle 92
- Beeldend Nederland, P.M.J. Jacobs
- Richard Hislop Art Sales Index
- Christies Int. South Kensington 1990
- Vademecum Beeldende Kunstenaars
- Biografie Peter van Berkel

- De schilder en de schrijver, het levensverhaal van twee oude Rotterdammers, Peter Troost met illustraties van Jan Hovener


Een voorbeeld van een mooie krantenkop: 'een Hollandse Monet schildert er impressionistische stillevens'.

Deze tekst valt onder CC

 
 

All Rights Reserved JJHovener.nl